Després de quatre dècades d’extraordinària vitalitat mantenint sempre intacte el prestigi, la principal característica del cartell elegit pel Festival de Pollença en la seva edició de 2003 és la d’aportar un programa obert i divers, cridat a satisfer les preferències del públic.

     Un cartell que té com a fil conductor compaginar el compromís de continuïtat i un horitzó de sabors distints, al servei d’altres exigències entre les quals ocupa un lloc preferent obrir el festival a noves idees i audiències.

     El present de Pollença passa per continuar trencant motlles, mostra de la seva infatigable joventut i audàcia a l’hora de traçar dissenys d’escenari.

     El concert inaugural ens acosta una exquisida ambaixada de la Filharmònica de Berlín reunida sota el nom genèric de Berliner Barock Solisten. Encapçala la formació el director i violí solista Rainer Kusmaul, amb el flautista francès Emmanuel Pahud com a solista convidat.

    El pas següent vendrà marcat pel retorn de les germanes Labèque, Katia i Marielle, aquesta parella capaç d’harmonitzar oposats aparentment irreconciliables; explosiva i espectacular alhora. La proposta és la versió original de Leonard Bernstein per a dos pianos i percussió del musical West Side Story. És una excel•lent continuació.

     També, enguany, serà el retorn de l’Orquestra Simfònica de Balears “Ciutat de Palma” que ve a Pollença sota la direcció del seu actual titular Edmon Colomer i amb el genial violoncel•lista Mischa Maisky a dos concerts per a violoncel i orquestra de Haydn i Xostakòvitx.

     El capítol de joves talents fenomenals estarà representat per partida doble: el pianista prodigi Yundi Li que guanyà l’any 2000, als 15 anys, la Medalla d’Or del Concurs Internacional Chopin de Varsòvia –i contractat des de llavors en exclusivitat per Deutsche Gramophon- i la violinista nord-americana Leila Josefowicz, solista amb les més grans orquestres americanes i europees –Concertgebauw, BBC Symphony Orchestra de Londres ...- i també guardonada amb el Diapason d’Or.

     El llistat abasta una dotzena de nits meravelloses, totes elles d’excel•lència, totes elles de summa delicadesa. Per citar-ne dos exemples magnífics, el programa contempla el tenor Thomas Moser que deixarà testimoni inconfusible de la seva veu privilegiada i espurnejant, i el Concerto d’Amsterdam, el cèlebre conjunt barroc dirigit per Richard Egarr.

    La vocació cambrística del Festival, no debades per a Eugen Prokop, el director artístic, la música de cambra és l’equivalent a la poesia en literatura, es tradueix en el 2003 en visites d’inestimable vàlua. Començant pel trio Guarneri de Praga, amb el renom que ha adquirit arran del seu domini tècnic i el seu elegant estil d’interpretació; el Philharmonisches Bläzerquintett Berlin; tot seguint el repertori per a quartet de la mà del relleu generacional que representa el Prazak Quartet, i la provada excel•lència del gran Bolschoi Don Kosaken Chor.

     En definitiva, quan el 30 d’agost arribi el concert de clausura amb Los Romeros Guitar Quartet, ens envairà la sensació d’haver assistit, en efecte, a un programa obert i divers, en perfecta sintonia amb un dels grans actius del Festival de Pollença, l’aval de qualitat, amb el mostrari obert a sonoritats variades i capaces de satisfer el profà curiós i el melòman exigent.

Fernando Merino

 
  1- Dissabte, 5 de juliol a les 22 h.
Concert d'Obertura
BERLINER BAROCK SOLISTEN-12 Components-
EMMANUEL PAHUD-Flauta-
 2- Dissabte, 12 de juliol a les 22 h.
KATIA & MARIELLE LABEQUE -Pianos-
GUSTAVO JIMENO- JULIO BARRETO -Percusiones-
 3- Dissabte, 19 de juliol a les 22 h.
THOMAS MOSER -Tenor-
TOBIAS TRUNINGER
 4- Dimecres, 23 de juliol a les 22 h.
TRIO GUARNERI PRAGA-Trio con Piano-
IVAN KLÁNSKY-Piano-

CÉNÉK PAVLÍK-Violí-
MAREK JERIE-Violoncel-
 5- Dimecres, 6 d'agost a les 22 h.
PHILHARMONISCHES BLÄSERQUINTETT
BERLIN

 6- Dissabte, 9 d'agost a les 22 h.

ORQUESTA SIMFÓNICA DE BALEARS
"CIUTAT DE PALMA"

EDMON COLOMER-Director-
MISCHA MAISKY-Violoncel-

 7- Dimecres, 13 d'agost a les 22 h.

YUNDI LI-Piano-

 8- Dissabte, 16 d'agost a les 22 h.

BOLSCHOI DON
KOSAKEN CHOR
PETJA HOUDJAKOV
-Director-

 9- Dimecres, 20 d'agost a les 22 h.

PRAZAK QUARTET
 10- Dissabte, 23 d'agost a les 22 h.
CONCERTO D'AMSTERDAM
RICHARD EGARR-Director, Clavecí-
ALFREDO BERNARDINI-Oboè-

 11- Dimecres, 27 d'agost a les 22 h.

LEILA JOSEFOWICZ-Violí-
JOHN NOVACEK -Piano-

 12- Dissabte, 30 d'agost a les 22 h.

Concert de Clausura
LOS ROMEROS
GUITARR QUARTET

 
 
 
Ajuntament de Pollença. Patronat del Festival de Pollença Govern de les Illes Balears. Conselleria de Turisme Consell de Mallorca
Colonya
El Mundo Hotel Formentor Telefónica
Riusech