XXXIX Festival de Pollença
Temporada 2002 Edicions Anteriors
Temporada 2000 Programa Agost-Setembre OrganitzadorsHan passat quatre dècades des d'aquell 1 de setembre de 1962 en què salpà aquesta nau del segle XVI per iniciar la travessia d'un somni que segueix navegant; els solcs del passat dibuixats definitivament en la memòria, i l'escuma del present reflectida en aquestes desset nits que esperen, tot banyant la proa del futur.

Avui, el Festival de Pollença té el seu merescut seient a la grada dels grans, i es relaciona a la llotja amb il.lustres europeus. Res no li ha estat regalat, i l'esforç quotidià ha deixat un rastre de belles petjades que han acabat per situar-lo davant l'espill de l'excel.lència artística. Una imatge de coherència i de creixement, tot i les seves limitacions, que li han permès entrar per dret en els salons exclusius de l'Associació Europea de Festivals.

Quaranta anys que han estat testimonis d'una evolució permanent, sense el més mínim defalliment, i el que crida més l'atenció, que continua vigent l'esperit dels inicis. Philip Newman tingué un somni i el regalà a Pollença, i el destí ha volgut que precisament en aquesta edició puguem assistir a una vetlada que reviurà un dels moments màgics en la història del Festival. En efecte, el 5 de setembre el violinista Shlomo Mintz entrarà en el Claustre en el moment en què es compliran exactament trenta-cinc anys del recital (el 4 de setembre de 1966) que ens anuncià l'adéu definitiu de Newman.

En el bosc dels encantaments l'arbre de Pollença aixeca la seva soca de quaranta estries sobre terra llaurada per fèrtils arrels.

Per tercera vegada ens visitarà Jordi Savall, i en aquesta ocasió per guiar-nos per territoris de "Llums i ombres" en el temps de Carles V, acompanyat per Hispèrion XXI i la Capella Reial de Catalunya. Retornarà la mirada a les "altres músiques", iniciada amb la bailaora Lucero Tena l'any 1972, ara en clau de jazz, de la mà de Kim Criswell i Wayne Marshall ("Birth of the Blues"). La magnífica tradició del quartet, breu però intensa (iniciada l'any 1968 pel Quartet Vegh), tornarà al Claustre de Sant Domingo en dues ocasions: Philharmonia Quartet Berlin, una de les millors formacions del present, i l'excitant proposta amb el percussionista Peter Sadlo al capdavant.

El Festival de Pollença ha crescut sense presses, i avui expandeix els seus sons multiplicant per quatre les dates de la seva primera època. Hi haurà cites, en aquesta edició commemorativa, que ens permetran viatjar en el temps per retrobar-nos amb una sèrie de combinacions que han estat una constant al llarg de la història: la presència de Patrick Gallois, ens remetrà a l'any 1966, a aquella primera visita de Jean-Pierre Rampal; Manuel Barrueco serà el continuador de la sendera iniciada el 62 per Bartomeu Calatayud i continuada immediatament després per Andrés Segovia el 63; alhora que l'esperada Lynn Harrell ens remetrà a una de les vetlades entranyables d'aquella edició de 1964 en què ens visità el gran Gaspar Cassadó poc abans de la seva mort.

El pianista Josep Colom serà l'evocador d'aquell vespre, el primer de tots els vespres, en què Rafael Arroyo féu de Mateo Albéniz, l'1 de setembre de 1962, la primera referència del seu fecund llistat de compositors que han vist reflectida la seva obra a les pedres d'aquest petit temple d'intimitats.

Pollença tingué durant un temps la seva pròpia orquestra titular, conjunt de cambra fundat per Eugen Prokop (Pollença Festival Strings) que navegà per escenaris del món, i que retornà al seu punt de partença, fidel a la seva cita anual, entre els anys 1970 i 1992.

Nombroses formacions orquestrals han desfilat per aquest escenari, entre elles la Gran Orquestra Simfònica de la Ràdio Soviètica, l'Orchestre Philharmonic Européen, l'Orquestra Filharmònica Txeca, l'Orquestra Nacional d'Espanya, la Nacional de França, la Simfònica de RTVE, Pittsburg Symphony Orchestra, Salzburg Mozarteum Orchester, sense oblidar la visita, el 1990 i el 1995, de l'Orquestra Simfònica de Balears.

Les germanes majors de conjunts de cambra d'apreciada trajectòria són les que en aquesta edició de celebracions jugaran el paper d'ambaixadores d'un art superior: l'Stagione Frankfurt, Il Giardino Armonico, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (amb la violinista Viktoria Mullova com a convidada), Cantus Cölln i, dins el cant coral, aquest magnífic concert de clausura que protagonitzarà Thomanerchor Leipzig, que durant vint-i-cinc anys estigué sota la direcció de Johan Sebastian Bach.

Pollença ha estat durant quatre dècades un referent indispensable de la vida cultural mallorquina, i lloc d'encontrada del viatger que ens trià com a segona pàtria. El Festival no hauria estat possible sense aquest magnífic enteniment entre natius i residents, símbol d'una vocació universal.

Deia abans que continua vigent l'esperit dels inicis, i és així perquè roman al capdavant de la direcció artística Eugen Prokop (precisament enguany fa vint-i-cinc anys des que el 1976 fou nomenat director musical). Confident de Philip Newman en els anys previs a allò que vendria després i testimoni directe, des del primer dia, de la història del Festival.

Una vigència reforçada pel fet que mai els veïns del municipi no han deixat d'entendre com a propi aquest llegat d'un temps passat que féu de Pollença pionera indiscutible en la tenacitat de cridar al món que la nostra no és només una terra banyada pel sol: és escenari beneït per l'encantament.

FERNANDO MERINO

Programa Juliol-Agost-Setembre


 1- Dissabte, 7 de juliol a les 22 h.
Concert d'Obertura
JORDI SAVALL
LA CAPELLA REIAL DE CATALUNYA
HESPERION XX1
Carlos V, la cançó de l'emperador
 2- Dimecres, 11 de juliol a les 22 h.
PHILHARMONIA QUARTET Berlín
Obres de: Mozart, Webern, Wolf, Brahms
 3- Dissabte, 14 de juliol a les 22 h.
JOSEP COLOM -Piano-
Obres de: Bach, Beethoven, Debussy, Ravel
 4- Dimecres, 18 de juliol a les 22 h.
World percussion music: Power of drums
PETER SADLO
-Piano and Percussion Ensemble-
Obres de: Poulenc, Bernstein, Xenakis, Bartok
 5- Dissabte, 21 de juliol a les 22 h.
NATHALIE STUTZMANN -Contralt-
INGER SÖDERGREN -Piano-
Obres de: Schubert, Mendelssohn, Brahms, Parry, Hain, Poulenc
 6- Dissabte, 4 d'Agost a les 22 h.
LA STAGIONE FRANKFURT
25 components
ELISABETH MAGNUSON -Soprano-
MICHAEL SCHNEIDER -Director - Flautino-
Lauda Pueri: Corelli, Vivaldi
 7- Dimecres, 8 d'Agost a les 22 h.
PATRICK GALLOIS -Flauta-
CONSTANTIN BOGINO -Piano-
Obres de: Beethoven, Messian, Poulenc
 8- Dimecres, 11 d'Agost a las 22 h.
IL GIARDINO ARMONICO
GIOVANNI ANTONINI -Director-
Obres de: Castello, Uccelini, Merula, Vivaldi
 9- Dimecres, 15 d'Agost a les 22 h.
TRIO
GILILOV -Piano-
TRETJAKOV -Violí-
GEORGIAN -Violoncel-
Obres de: Brahms, Schostakovich, Schubert
 10- Divendres, 17 d'Agost a les 22 h.
DEUTSCHE KAMMERPHILHARMONIE
BREMEN -44 components-
VIKTORIA MULLOVA -Violí-
DANIEL HARDING -Director-
Obres de: Brahms, Sibelius
 11- Dimecres, 22 d'Agost a les 22 h.
MANUEL BARRUECO -Guitarra-
Obres de: Bach, Rodrigo, Corea
 12- Divendres, 24 d'Agost a les 22 h.
CANTUS CÖLLN
KONRAD JUNGHÄNEL -Director-
Obres de: Buxtehude, Rosenmüller, Bach
 13- Dimecres, 29 d'Agost a les 22 h.
LYNN HARRELL -Violoncel-
LESLIE HOLLINGWORHT -Piano-
Obres de: Beethoven, Schumann, Debussy
 14- Dissabte, 1 de Setembre a les 22 h.
"BIRTH OF THE BLUES"
KIM CRISWELL & WAYNE MARSHALL
Jazz Band
 15- Dimecres, 5 de Setembre a les 22 h.
SHLOMO MINTZ -Violí-
ITAMAR GOLAN -Piano-
 16- Dissabte, 8 de Setembre a las 22 h.
Concert de Clausura
THOMANERCHOR LEIPZIG
(40 Niños Cantores)
THOMASKANTOR
GEORG CHRISTOPH BILLIG -Director-
Obres de: Bach, Mendelssohn, Verdi
Ajuntament de Pollença. Patronat del Festival de Pollença Govern de les Illes Balears. Conselleria de Turisme Institut Balear del Turisme Consell de Mallorca Colonya El Mundo